RUGACIUNI FOLOSITOARE DE SUFLET


Cuprins:

1. Rugaciune pentru mantuire 
2. Rugaciune la revarsatul zorilor 
3. Rugaciune de dimineata 
4. Rugaciune 
5. Rugaciune de multumire 
6. Rugaciunea Sfantului Ciprian
7. Rugaciunea sotilor
8. Rugaciunea sotului pentru sotie
9. Rugaciunea sotiei pentru sot


 
 


 

RUGACIUNE PENTRU MANTUIRE


    Dupa rugaciunile incepatoare (Slava Tie..., Imparat ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Slava..., Preasfanta Treime..., Doamne miluieste..., Slava..., Tatal nostru...), cu multa evlavie, roaga-te asa:

    Dumnezeul meu, cred intru Tine si ma rog Tie, intareste-mi credinta! Te iubesc, sporeste-mi dragostea! Ma pocaiesc, fa-mi cainta sa prisoseasca! Te slavesc ca pe intaiul meu inceput! Te doresc ca pe cea mai inalta dorinta a mea! Iti multumesc ca Binefacatorului meu cel vesnic! Te chem ca pe puternicul meu ajutor.

    Dumnezeul meu, binevoieste si povatuieste-ma cu intelepciunea Ta, calauzeste-ma cu dreptatea Ta, mangaie-ma cu milostivirea Ta, apara-ma cu puterea Ta. Iti inchin, o, Dumnezeule, gandurile, faptele, suferintele mele, ca in viitor sa ma gandesc la Tine, sa graiesc de Tine, sa lucrez dupa voia Ta, sa sufar, pentru Tine.

    Doamne, eu voiesc ceea ce voiesti Tu, pentru ca Tu voiesti sa ma supun voii Tale si fagaduiesc sa fac ce voiesti Tu.  Te rog cu umilinta, lumineaza-mi mintea, oteleste-mi voia, curateste-mi trupul si-mi sfinteste sufletul!

    Dumnezeule preabun, ajuta-ma sa ma curatesc de gresalele trecute, sa biruiesc ispitele viitoare si sa lucrez cuvintele virtutii. Umple inima mea de dragoste pentru bunatatea Ta, de ura pentru gresalele mele, de ravna pentru binele aproapelui si de defaimare pentru desertaciunile lumii. Fa-ma sa fiu supus mai-marilor mei si cu dragoste pentru cei mai mici, credincios prietenilor si iertator vrasmasilor mei.

    Vino, Atotputernicule, intru ajutorul meu, ca sa biruiesc cele sapte pacate de capetenie, care sunt pricina tuturor pacatelor. Sa biruiesc adica: mandria, prin smerenie crestineasca; iubirea de argint, prin milostenie; invidia, prin dragoste si bucurie pentru binele aproapelui; desfranarea, prin infranare si curatenie; lacomia, prin cumpatare; mania, prin rabdare; lenea, prin barbatie crestineasca. Asemenea sa biruiesc si toate celelalte pacate si patimi ce izvorasc din acestea.

    Si-mi da virtutile crestinesti: credinta, nadejdea si dragostea. Dumnezeul meu, fa-ma intelept intru lucrarile mele, curajos in primejdii, rabdator in nenorociri si smerit in propasire. Nu ma lasa sa uit vreodata a fi cu luare-aminte la rugaciuni si in biserica, cumpatat la masa, repede la implinirea datoriilor si statornic in hotarari. Doamne, insufla-mi grija sa am totdeauna constiinta dreapta, infatisare cuviincioasa, vorbire folositoare si purtare in buna randuiala.

    Da-mi harul Tau, ca sa ma deprind a-mi stapani totdeauna patimile, a ma invrednici de darurile Tale, a pazi legea Ta si a merita mantuirea. Dumnezeul meu, fa sa cunosc cat de mici sunt bunatatile pamantesti si cat de mari sunt cele ceresti, cat de scurt este timpul acestei vieti si cat de nemarginita este vesnicia. Ajuta-mi sa fiu totdeauna gata de moarte si sa nu ma cutremur de judecata Ta, sa scap de chinurile cele vesnice si sa dobindesc raiul prin Isus Hristos, Domnul nostru.

Amin!

Top


 
 

RUGĂCIUNE LA REVĂRSATUL ZORILOR


     Dacă vreunul dintre noi suferea de vreo rana psihologică prilejuită de un eșec in viață, el poate atinge o libertate împărătească a duhului schimbându-și radical intreaga viață, daca se adreseaza în fiecare zi lui Dumnezeu cu o rugaciune personală ca aceasta, de exemplu:
      Tu Doamne Cel Veșnic și Făcătorule a toate, care în bunatatea Ta cea nepătrunsă m-ai chemat în această viață, care ai revărsat peste mine harul Botezului și pecetea Duhului Sfânt, care ai sădit în mine dorința de a Te căuta pe Tine, singurul adevăratul Dumnezeu, ascultă rugăciunea mea.

    N-am viață, nici lumină, nici bucurie, nici înțelepciune, nici  tărie decât în Tine, Dumnezeule. Din pricina fărădelegilor mele nu îndrăznesc să-mi ridic ochii mei spre Tine. Dar Tu ai spus ucenicilor Tăi: “Tot ce veți cere în rugăciune cu credință, veți primi” și “Orice veți cere în numele Meu, voi face vouă”. De aceea, îndrăznesc să Te chem pe Tine. Curăță-mă de orice prihană a trupului și a duhului.

    Învața-mă să mă rog cum se cuvine. Binecuvintează această zi pe care mi-ai dat-o mie, slugii Tale nevrednice. Prin purtarea binecuvântării Tale fă-mă în stare să grăiesc și să lucrez în toată vremea spre slava Ta cu duh curat, cu smerenie, răbdare, dragoste, blândețe, pace, curaj și înțelepciune: dându-mi de-a pururea seama de prezența Ta.

    În necuprinsa Ta bunătate, Doamne Dumnezeule, arată-mi calea voii Tale, și dă-mi să umblu în fața Ta fără păcat. Tu Doamne, Căruia îi sunt deschise toate drumurile, Tu știi cele de care am nevoie. Cunoști orbirea și neștiința mea, cunoști neputința și stricăciunea sufletului meu, dar nici durerea și întristarea mea nu-Ți sunt ascunse Ție.

    De aceea, Te rog, ascultă rugăciunea mea și prin Duhul Tău Cel Sfânt învață-mă calea în care să merg; iar atunci când voința mea ticăloasă mă va conduce pe alte cărări nu mă cruța, Doamne, ci silește-mă să mă întorc la Tine. Prin puterea iubirii Tale, fă-mă să mă țin cu tărie de ceea ce este bine. Păzește-mă de tot cuvântul sau fapta care strică sufletul; de orice fel de pornire ce nu găsește bună plăcere înaintea Ta și-l rănește pe semenul meu.

    Învață-mă ce trebuie să spun și cum trebuie să vorbesc. Dacă e voia Ta să nu răspund, insuflă-mi să tac în duh de pace în care să nu întristez, nici să-i rănesc pe semenii mei. Așează-mă în calea poruncilor Tale și până la ultima mea răsuflare să nu mă lași să rătăcesc departe de lumina îndreptărilor Tale, ca poruncile Tale să fie singura lege a ființei mele pe acest pământ în veci.
Doamne, rogu-Te, ai milă de mine. Cruță-mă în întristarea și nenorocirea mea și nu ascunde calea mântuirii de la mine.
În nebunia mea, Dumnezeule, cer de la Tine lucruri multe și mari. Dar îmi aduc aminte de răutatea mea, de ticolășia și josnicia mea. Miluiește-mă.

    Nu mă depărta de la Fața Ta din pricina nevredniciei mele. Ci mai degrabă sporește în mine conștiința acestei nevrednicii și dă-mi mie celui mai rău dintre oameni, să Te iubesc pe Tine așa cum ai poruncit: din toată inima mea și din tot sufletul meu și din tot cugetul meu și cu toată  tăria mea: din toată ființa mea.

    Dă Doamne, prin Duhul Tău Cel Sfânt, învață-mă dreapta judecată și conștiință. Dă-mi să cunosc adevărul Tău înainte de a intra în mormânt. Ține-mă, în viață în această lume ca să-Ți pot aduce căință după vrednicie. Nu mă lua la jumătatea zilelor mele, nici pe când mintea mea e încă oarbă. Când Îți va bineplăcea să pui capăt vieții mele, dă-mi de veste dinainte ca să pot pregăti sufletul meu să vină înaintea Ta. Fii cu mine, Doamne, în acel ceas înfricoșător și dă-mi bucuria mântuirii Tale.

    Curățește-mă de toate gândurile tainice, de toată răutatea ascunsă întru mine; și dă-mi răspuns bun la scaunul Tău de judecată. Doamne, în mare mila ta și necuprinsa Ta dragoste pe oameni, ascultă rugăciunea mea.

    Amin!
 

 “Rugăciunea – experiența Vieții Veșnice” – Arhimandritul Sofronie

Top
 


 

RUGACIUNE DE DIMINEATA

        Dumnezeule vesnic si Facatorule al tuturor lucrurilor, Care, in neajunsa Ta bunatate, m-ai chemat din nefiinta la aceasta viata, Care mi-ai daruit harul botezului si al noii nasteri de sus, Care ai pus pecetea Sfantului Duh pe madularele trupului meu, in taina mirungerii, si Care mi-ai dat dorinta de a Te cauta, Tu Singurul Dumnezeu adevarat, auzi rugaciunea mea.
        Eu n-am viata, lumina, bucurie, intelepciune sau putere decat numai prin Tine Dumnezeule. Nu indraznesc sa ridic ochii spre Tine, din pricina nedreptatilor mele. Dar Tu ai spus ucenicilor Tai:
        "Tot ce veti cere cu credinta, in rugaciune, veti primi", si inca:
        " Tot ce veti cere, in Numele Meu, voi face", deaceea indraznesc sa Te chem:
        Curateste-ma de toata spurcaciunea trupului si a sufletului si invata-ma cum sa ma rog Tie. Binecuvinteaza aceasta zi, pe care mi-ai daruit-o mie, nevrednicului Tau rob. Prin puterea binecuvantarii
Tale, fa-ma vrednic, in toata vremea si in tot locul, de a vorbi si a lucra intru slava Ta, cu suflet curat, cu smerenie, rabdare si dragoste, cu blandete, pace, barbatie si intelepciune, si de a fi totdeauna patruns de prezenta Ta.
        In nemarginita Ta bunatate, Doamne, arata-mi calea voii Tale, si daruieste-mi sa pasesc fara de pacat sub privirea Ta.
        Doamne, Tu Care cercetezi inimile, stii de ce am nevoie. Tu cunosti orbirea si nestiinta mea, vezi necredinciosia si rautatea mea, dar Tu cunosti si dorirea mea, durerile inimii mele si suferintele sufletului meu.
        De aceea, Te rog, asculta-mi rugaciunea si, prin Sfantul Tau Duh, arata-mi calea in care voi merge. Si cand voia mea, cea vicleana, ma va conduce pe alte drumuri, nu ma cruta, Doamne, dar da-mi putere pe calea sfinteniei Tale. Prin puterea dragostei Tale, daruieste-mi sa ma alipesc de bine. Pazeste-ma de tot cuvantul si de toata fapta aducatoare de moarte sufletului meu, de orice miscare ce ar putea sa Te jigneasca sau sa raneasca pe fratele meu.
        Invata-ma ce trebuie sa spun si cum trebuie sa vorbesc. Si daca voia Ta este sa tac, inspira-ma sa pazesc tacerea, intr-un duh de pace, care sa nu pricinuiasca nici o intristare si nici o paguba aproapelui
meu.
        Intareste-ma pe calea poruncilor Tale si pana la ultima mea suflare, nu ingadui sa ma departez de la lumina cuvintelor Tale, astfel ca poruncile Tale sa devina unica lege a fiintei mele, atat in lumea aceasta, cat si in viata de vesnica.
        Da, Doamne, Te rog, ai mila de mine, cruta-ma in necazul meu si in deznadejdea mea, si nu-mi ascunde calea mantuirii.
        Multe si mari sunt cererile mele, Doamne, si totusi, eu nu uit uraciunea pacatului meu. Ai mila de mine. Nu ma lepada de la fata Ta, din pricina indraznelii mele, ci mai vartos sporeste in mine indrazneala si daruieste-mi, mie, celui mai rau dintre oameni, sa Te iubesc dupa cum ai poruncit: cu toata inima mea, cu tot sufletul meu, cu toata mintea mea, cu toata puterea mea si cu toata fiinta mea.
        Da, Doamne, prin Duhul Tau Cel Sfant, invata-ma bunatatea, viata dreapta si cunostinta; da-mi sa cunosc adevarul Tau, inainte de a ma pogori in mormant.
        Lungeste-mi viata in aceasta lume, pana ce-Ti voi oferi o pocainta adevarata. Nu ma smulge la jumatatea zilelor mele, nici in rastimpul cand sufletul meu este inca orb. Si, cand Iti va bineplacea, sa pui capat vietii mele, in acest ceas de temut, fii cu mine, Doamne, si daruieste-mi bucuria mantuirii Tale. Curateste-ma de gresalele mele, cele ascunse, si de toata nedreptatea tainuita intru mine, si daruieste-mi raspuns bun inaintea infricosatei Tale judecati.
       Da, Doamne, in marea Ta milostivire si in nemarginita Ta iubire de oameni, primeste-mi rugaciunea.

    Amin.

Top


   

RUGACIUNE

        Doamne, da-mi puterea sa primesc cu suflet linistit, tot ce-mi va aduce ziua de maine. Da-mi puterea sa ma las cu totul in voia Ta cea sfanta si in fiecare clipa sa stai in preajma mea si intareste-ma.
        Orice veste va aduce ziua de maine, buna sau rea, invata-ma sa o primesc cu inima impacata si cu incredintarea neclintita ca Vointa Ta sta asupra tuturora.
        Fie ca, in tot ce fac si in tot ce spun, Voia Ta sa-mi stapaneasca cugetul si simtirea; iar cand asupra mea vor veni imprejurari neasteptate, ajuta-ma sa le implinesc, dupa Voia Ta.
        Da-mi puterea sa lucrez cu tarie si cu intelepciune, fara sa stanjenesc sau sa amarasc pe aproapele meu.
        Ajuta-ma, Doamne, sa pot duce povara zilei de maine, cu toate cate le va aduce ea. Struneste-mi vointa si invata-ma sa ma rog, sa sper, sa cred, sa indur, sa iubesc si sa iert. Iar cand ma rog, fie ca Tu
Insuti sa fii Cel ce se roaga in mine.

Amin!

Arhimandritul Sofronie


Top


   

Rugaciune de multumire

           Doamne Isuse Cristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeu milostiv si indurator, a carui dragoste pentru oameni nu are margini; ma inchin slavei Tale cu teama si cuviosie, ca sa-Ti multumesc pentru tot ce mi-ai dat, mie robului Tau.
           Slava Tie Doamne, Te laud si iti cant, Stapane si Binefacatorule. Din nou ingenunchez in fata Ta, ca sa iti multumesc pentru mila si bunatatea Ta, si ma rog ca si de acum inainte sa faci minuni pentru mine, pentru ca dragostea mea pentru Tine, si pentru semenii mei sa creasca.
           Scapa-ma de toate relele si de toate nevoile.  Da-mi liniste si pace, in toate zilele mele, ca sa pot multumi Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si in vecii vecilor.

         Amin!

Top


 

Rugaciunea Sfantului Ciprian


    Stapane Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule si Chivernisitorule a toate, Sfant si slavit esti; Imparatul imparatilor si Domnul domnilor, slava Tie. Tu, Cel ce locuiesti in lumina cea nepatrunsa si neapropiata, pentru rugaciunea mea, a smeritului si nevrednicului robului Tau, departeaza demonii si stinge viclenia lor de la robii Tai; revarsa ploaie la buna vreme peste tot pamantul si fa-l sa-si dea roadele lui; copacii si viile sa-si dea deplin rodul lor; femeile sa fie dezlegate si eliberate de nerodirea pantecelui; acestea si toata lumea mai intai fiind dezlegate, dezleaga si toata zidirea de toate legaturile diavolesti. Si dezleaga pe robul Tau (numele) impreuna cu toate ale casei lui de toate legaturile satanei, ale magiei, ale farmecelor si ale puterilor potrivnice.
    Impiedica Tu, Doamne Dumnezeul parintilor nostri toata lucrarea satanei, Tu Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vraji si de toate lucrarile satanicesti si de toate legaturile lui, si distruge toata lucrarea vicleana prin pomenirea Prea Sfantului Tau nume.
    Asa, Doamne, Stapane a toate, auzi-ma pe mine nevrednicul slujitorul Tau si dezleaga pe robul Tau (numele) de toate legaturile satanei si daca este legat in cer, sau pe pamant, sau cu piele de animale necuvantatoare, sau cu fier, sau cu piatra, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sange de om, sau cu al pasarilor, sau cu al pestilor, sau prin necuratie, sau in alt chip s-au abatut asupra lui, sau daca din alta parte au venit, din mare, din fantani, din morminte, sau din orice alt loc, sau daca a venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasare, sau prin serpi (vii sau morti), sau prin pamantul mortilor, sau daca a venit prin  strapungere de ace, dezleaga-le pentru totdeauna, in ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare.
    Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunosti si stii toate, dezleaga, sfarama si distruge, acum, lucrarile magiei, iar pe robul Tau (numele) pazeste-l cu toti ai casei lui, de toate uneltirile diavolesti. Zdrobeste, cu insemnarea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, toate puterile potrivnicilor. Pustieste, distruge si departeaza, pentru totdeauna, toate lucrarile magiei, vrajitoriei si fermecatoriei de la robul Tau (numele).
    Asa, Doamne, auzi-ma pe mine pacatosul slujitorul Tau si pe robul Tau cu toti ai casei lui, si dezleaga-i de demonul de amiaza, de toata boala si de tot blestemul, de toata mania, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lacomia, neputinta, prostia, neintelepciunea, mandria, cruzimea, nedreptatea, trufia, si de toate ratacirile si gresalele, stiute si nestiute, pentru Sfant numele Tau, ca binecuvantat esti in veci.

Amin!

Top


 

Rugaciunea sotilor

Doamne, IIsuse Hristoase, Dumnezeul nostru, dulcele nostru Mantuitor, Cel ce ne-ai invatat pe noi sa ne rugam intotdeauna unul pentru altul, ca asa implinind legea sfanta ne vom invrednici de mila Ta, cauta cu indurare spre casnicia noastra si pazeste de orice caderi primejdioase, de vrajmasii vazuti si nevazuti pe sotul meu (sotia mea) pe care mi l-ai daruit (mi-ai daruit-o) a petrece cu buna intelegere impreuna pana la sfarsit.

Daruieste-i sanatate, putere si deplina intelepciune luminata de sus, ca sa-si poata indeplini toate indatoririle sale, in toate zilele acestei vieti, dupa voia si poruncile Tale. Apara-l (apar-o) si pazeste-l pe el (ea) de ispitele de care n-ar reusi sa le poarte si sa le invinga. Intareste-l (o) in dreapta credinta, in nadejde puternica si dragoste desavarsita, ca sa lucram impreuna fapte bune si sa ne intocmim toata viata noastra dupa Dumnezeiestile Tale asezaminte si porunci.

Doamne, mult-milostive, auzi-ne pe noi, care cu umilinta ne rugam Tie si trimite binecuvantarea Ta divina, in fiinta, in casnicia noastra si in toate lucrurile noastre bune, ca al Tau este a ne auzi si milui pe noi, Dumnezeul nostru si Tie slava inaltam: Tatalui ;i Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin!

Top

Rugaciunea sotului pentru sotie

 

Top

Rugaciunea sotiei pentru sot

 

Top


 

BACK