Manastirea Crasna    

Cu hramul "Sf.Constantin si Elena"com.Izvoarele, sat Schiulesti, jud. Prahovasos. Bucuresti-Ploiesti-Brasov (prin Valenii de Muntede la Homoraciu la stanga; 120Km N de Bucuresti). Manastire de calugari30 vietuitori, staret protosinghel Sebastian Pascanuviata de obste 

 

 

    Intr-un act de donatie din 1745 se arata ca aici era un schit de calugari avand o biserica de lemn. Zidirea actualei biserici a inceput in anul 1824, ctitorita de postelnicul Constantin Potlogea, ca biserica de mir pentru satul Bajenari, unde se refugiasera locuitorii din imprejurimi dupa 1821, din cauza navalirii turcilor.

    In 1828, cand s-a facut sfintirea bisericii, episcopul Chesarie al Buzaului a sugerat reinfiintarea obstei monahale. Primul staret a fost chiar ctitorul Constantin Potlogea, calugarit cu numele de Chelasie.

    Pictura a fost terminata in anul 1834.

    In anul 1864, manastirea decade, numarul monahilor se reduce. In 1920, cand mai avea un singur calugar, manastirea a fost jefuita de ocnasii de la Slanic. Din 1964 schitul a inceput sa se refaca, gratie staretilor Nicodim, Ghedeon si Galaction. Prea Sfintitul Galaction este acum Episcopul Teleormanului si Alexandriei.

    In 1983, s-a facut renovarea bisericii, iar 1991-1992, prin purtarea de grija a Prea Fericitului Patriarh Teoctist, a fost restaurata pictura.

    Nu are colectie muzeala, insa vizitatorul va admira frumoasa catapeteasma, lucrata la Viena, acoperita cu foita de aur, si doua icoane de Irineu Protcenco.

    Schitul se afla in padure, intr-un loc deosebit de frumos si linistit.
 
   
 

18 Octombrie 1998
Zi de Sarbatoare la Manastirea Crasna

 

Vedere generala
    Duminica 18 Octombrie, pentru Manastirea Crasna este o zi deosebita, o zi care va ramane pomenita in fiecare an. Va avea loc sfintirea bisericii cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului".
    Inca de la primele ore ale diminetii,  se iveste la rasarit, o zi frumoasa,  o zi insorita de toamna, cum nu au mai fost pana acum in aceasta toamna. Din satul Homoraciu, pe drumul ce merge spre Manastirea Crasna, multime de credinciosi, isi indreapta pasii, spre aceeasta manastire. Aici, cu nevointele parintilor, fratilor, credinciosilor  si ajutorul lui Dumnezeu s-a mai ridicat un locas de inchinare, inchinat "Acoperamantului Maicii Domnului". Mergand prin padurea de mesteceni, timp de aproape o ora, iata-ne ajunsi la un pod peste un piriu ce susura linistit, urmand ca apoi, o poteca care serpuieste prin padure, printre copaci cu frunzele aurii care au inceput sa cada plutind usor printre razele soarelui de dimineata, sa ne conduca chiar in poarta manastirii. Nici nu am terminat bine de urcat si iata ca deodata auzim glasuri de cantari din slujba Utreniei iar in fata noastra, apare, chiar poarta manastirii. Curtea manastirii este aproape plina de credinciosi.
 
In asteptarea intampinarii
Prea Fericitului Parinte Teoctist
 
    Intram in biserica veche a manastirii si ne inchinam la sfintele icoane. Nu peste putin timp parintii se pregatesc sa-l intampine pe Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, aflat aici cu aceasta ocazie. Multimea de credinciosi formeaza un culoar care ajunge pana in fata bisericii, pentru a lua binecuvantare de la intai statatorul bisericii ortodoxe romane.
    Noua biserica se afla undeva in spatele bisericii vechi si putin spre dreapta.
 
  
Imagini din timpul slujbei arhieresti
    A inceput slujba de sfintire, slujba arhiereasca, avand in frunte pe insusi Patriarhul Romaniei, impreuna cu Prea Sfintitul Teohan Sinaitul, episcop vicar; Prea Sfintitul Galaction, episcop al Alexandriei si Teleormanului - fost staret al manastirii; Protosinghelul Sebastian, actualul staret;  parintii din manastire si multi preoti veniti din Bucuresti si din apropiere.
   In fata bisericii, care urmeaza a fi sfintita, soborul de preoti, incepe slujba de sfintire. Curtea manastirii devine neincapatoare.   Parintii, impreuna cu Prea Fericitul Parinte, intra in Sfanta Biserica pentru sfintire, apoi in Sfantul Altar unde urmeaza impodobirea Sfintei Mese.
 
 
 
Catapeteasma Bisericii
 
    Urmeaza apoi, afara, in fata Sfintei Biserici, slujba Sfintei Liturghii, urmand ca in acelasi timp credinciosii sa intre in biserica pe o intrare laterala, si sa se inchine la sfintele icoane, din biserica, apoi la Sfanta Evanghelie si Sfanta Masa din Sfantul Altar.
Biserica este de o frumusete iesita din comun, pictura pe fresca este asa de vie si asa de frumos pictata, incat scenele biblice pictate par a fi reale.
    Dupa ce m-am inchinat, in Sfanta Biserica,  am ascultat Sfanta Liturghie, aflandu-ma undeva printre multimea de credinciosi, chiar foarte aproape de soborul de preoti. Pareau a fi ingeri adevarati, aveau straiele asa de frumoase si stralucitoare si cantau asa de frumos de parca toate acestea nu s-ar petrece pe pamant. Nu stiu, dar nu cred ca sunt cuvinte sa pot explica ceea ce am vazut acolo, imi va ramane undeva in inima ceea ce a fost in aceasta zi aici la Manastirea Crasna.
 
    La sfarsitul Sfintei Liturghii, Prea Fericitul Parinte Teoctist, a rostit un cuvant de invatatura crestina si a adus multumiri tuturor celor care au contribuit la inaltarea acestui sfant locas, in aceste vremuri tulbure.
 

 

Copyright © -2001, Valentin Sofronie.