Manastirea Antim

    Cu hramul "Tuturor Sfintilor", Manastirea se afla in Bucuresti in strada Antim nr. 29, de la Piata Unirii spre Casa poporului pe partea dreapta. Este manastire de calugari, cu 10 vietuitori avand ca staret pe Arhimandritul Sofian Boghiu.
    Ctitorul acestui asezamant este Sfantul Ierarh Antim Ivireanu, care a construit manastirea intre anii 1713-1715. Arhitectonic, biserica, construita in plan triconic, apartine, prin conceptie si decoratie, stilului brancovenesc.
    Dupa cum noteaza Vasile Dragut, iconostasul, unic in arta noastra este din piatra sculptata, atribuit chiar lui Antim, care, se crede, a facut si usa bisericii, bogat impodobita.
    Din 1797 a functionat aici o scoala de preoti; dupa 1836, Seminarul Mitropoliei Ungro-Vlahiei, iar 1840-1864, Arhivele Statului.
    In 1912 s-a construit, in incinta manastirii, Palatul Sfantului Sinod, unde functioneaza si Biblioteca.
    Manastirea are un muzeu cu obiecte de arta bisericeasca si o expozitie inchinata vietii si activitatii Mitroplitului Antim Ivireanul.
    Restaurata in anii '50 prin grija Patriarhului Justinian.
    In urma lucrarilor de sistematizare a zonei din anul 1984, Palatul Sfantului Sinod a fost translatat pe o distanta de 25m, cu o rotire de 13 grade.
    Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, la 20 iunie 1992, canonizarea ctitorului acestei manastiri - Antim Ivireanul, Mitropolit al Tarii Romanesti (1708-1716), personalitate de inalta moralitate si cultura, fiind inscris in calendar in ziua de 27 septembrie.
    La sfarsitul anului 1945, in aceasta manastire a luat fiinta cercul Rugul aprins, alcatuit din monahi si distinsi intelectuali (profesori, scriitori, compozitori, pictori, studenti), avand ca tema de discutii, indeosebi, isihasmul.
    Cercul a fost desfiintat in 1950, multi dintre membri sai fiind condamnati la ani grei de temnita comunista.
 
 

Inapoi