Va urez un CRACIUN FERICIT ! si va invit sa va
amintiti de datinile noastre  de Craciun
 
 
O, ce veste minunata
In Betleem ni se-arata
Astazi s-a nascut
Cel far' de-nceput.
Cum au spus proorocii.
 
Ca la Betleem Maria
Savarsind calatoria
Intr-un mic salas
Lang-acel oras
A nascut pre Mesia.
 
Pre Fiul in al Sau nume
Tatal L-a trimis in lume
Sa Se nasca
Si sa creasca
Sa ne mantuiasca.
 
    Mare este acest praznic imparatesc. S-a nascut Hristos Domnul din Fecioara Maria in pestera cea saraca din orasul Betleem. A venit Fiul lui Dumnezeu pe pamant ca sa ne indumnezeiasca, sa ne izbaveasca de intunericul necredintei si de legatura pacatelor si sa ne ridice din nou la cinstea cea dintai. Se implinesc aproape doua mii de ani de cand S-a intrupat Mantuitorul lumii, de cand S-a culcat in iesle, de cand L-au cinstit magii cu daruri - aur, smirna si tamaie - de cand Il cauta Irod sa-L ucida, de cand I s-au inchinat pastorii din Betleem si de cand I-au cantat ingerii primul colind, prima cantare ingereasca de bucurie si impacare. Imnul pacii  si al impacarii intre cer si pamant, intre Dumnezeu si oameni pe care l-au cantat ingerii la Betleem este acesta: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoiere.
La Betleem colo-n jos
Cerul arde luminos
Preacurata
Naste astazi pe Hristos
 
Naste-n ieslea boilor
Pe-Imparatul tuturor
Preacurata
Sta si plange-ncetisor
 
N-are scutec de-nfasat
Nici hainute de-mbracat
Preacurata
Pentru Pruncul Imparat
 
Nu mai plange, Maica mea
Scutecele noi ti-om da
Preacurata
Pruncul sfant de-i infasat
 
Ceru-i scutec luminos
Dragostea-i vesmant frumos
Preacurata
Pentru mirele Hristos
 
 

    Astazi si Biserica noastra salta de frumusetea cantarilor care au inceput sa se cante cu mult mai inainte de Craciun: Hristos Se naste, slaviti-L; Hristos din cer, intampinati-L; Hristos pe pamant, inaltati-va. Cantati Domnului tot pamantul!
    Copii  cu steaua vestesc bucuria Nasterii Domnului in casele noastre, iar crestinii canta pe tot pamantul colinde sfinte care veselesc inimile credinciosilor si slavesc pe Iisus Hristos, Care a venit la noi sa ne impace si sa ne mantuiasca.

Steaua sus rasare
Ca o taina mare
Steaua straluceste
Si lumii vesteste (bis)
 
Ca astazi Curata
Preanevinovata
Fecioara Maria
Naste pe Mesia (bis)
 
Magii cum zarira
Steaua si pornira
Mergand dupa raza
Pe Hristos sa-l vaza (bis)
 
Si daca pornira
Indata-L gasira
La Dansul intrara
Si se inchinara (bis)
 
Cu daruri gatite
Lui Hristos menite
Luand fiecare
Bucurie mare (bis)
 
Care bucurie
Si aici sa fie
De la tinerete
Pan-la batranete. (bis)
 
 
    Clopotele vestesc Nasterea Domnului pe pamant, iar Sfintele Biserici, pline de credinciosi, salta de bucurie si de frumusetea slujbelor, caci astazi a venit la noi Iisus Hristos, mantuitorul lumii. Toti crestinii buni, impacati unii cu altii si dezlegati de pacate merg la biserica sa cante, sa se roage, sa-L intampine pe imparatul Hristos si sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului.
    Sa stiti, fratilot, ca Hristos S-a nascut cu trup numai o data la Betleem, dar duhovniceste Se naste permanent in inimile si sufletele noastre, prin Biserica, prin rugaciune, prin Sfanta Liturghie si prin Sfintele Taine. Caci pestera din Betleem s-a transformat in nenumarate biserici crestine, raspandite astazi in toata lumea. Ieslea in care S-a culcat Hristos este inlocuita astazi cu Sfintele Altare in care se savarseste Sfanta Liturghie si se sfinteste Trupul si sangele Domnului. Fecioara Maria inchipuieste Biserica Legii harului intemeiata de Hristos, pe care nici portile iadului nu pot s-a biruiasca (Matei 16, 18). Iosif inchipuieste Legea Veche, care nu poate mantui pe oameni. Steaua de la rasarit, care calauzeste pe magi, este invatatura Sfintei Evanghelii, care calauzeste spre Dumnezeu pe calea mantuirii toata lumea. Magii inchipuies toate neamurile pamantului chemate la credinta crestina. Pastorii oilor de la Betleem inchipuiesc pe toti pastorii Bisericii Ortodoxe - episcopi, preoti si diaconi - care pastoresc turma lui Hristos spre mantuire. Iar darurile aduse de magi inchipuiesc toate faptele bune pe care trebuie sa le facem si sa le inchinam lui Hristos.
Trei crai de la rasarit
Spre steaua-au calatorit
Si-au mers dupa cum citim
Pana la Ierusalim
 
Acolo cand au ajuns
Steaua lor li s-a ascuns
Si le-a fost a se plimba
Prin oras a intreba
 
Unde s-a nascut zicand
Un crai mare de curand
Si-au mers pana au statut
Und-era pruncul nascut
 
Si cu toti s-au bucurat
Pe Hristos dac-au aflat
Cu daruri s-au inchinat
Ca la un mare-mparat
 
 
 

    Fara pastori sufletesti, fara Biserica, fara Sfanta Liturghie, fara Sfintele Taine, fara credinta dreapta si fapte bune, Hristos nu vine la noi, nu Se naste in inimile si casele noastre si nu ne putem mantui. Deci, sa iubim Biserica precum iubim pe Iisus Hristos Domnul. Sa ascultam de preoti si episcopi asa cum ascultam de Dumnezeu. Sa traim in dragoste unii cu altii, ca toti suntem frati si copiii lui Hristos. Sa cantam astazi cantari de lauda Pruncului Iisus care S-a nascut pe pamant pentru mantuirea noastra si sa ne rugam impreuna ca Domnul pacii sa faca pace in sufletele noastre, sa faca pace intre toate popoarele pamantului, ca sa ne izbavim de razboaie si de moarte si sa putem canta cu totii cantarea pe care o cantau ingerii la Betleem: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace si intre oameni bunavoire. Amin

 

 
Colindita nu-i mai multa
Sa traiasca cine-asculta
Sus la ceruri o-naltam
Si la gazde o-nchinam.
 
O-nchinam cu veselie
Si cu mare bucurie
C-am ajuns seara de-ajun
A batranului Craciun.
 
Sus, mai sus v-am inaltat
Ce-am stiut noi v-am cantat
Sa ramaneti sanatosi
Sanatosi si bucurosi.
 
C-am ajuns ziua cea sfanta
Cand colindele se canta
Sarbatoarea lui Hristos
Sa va fie de folos.
 
 
 

LA MULTI ANI !

BACK